Hands adding post-its to a black board

Stemmen

Overbelast? Dan moet u uw sociale gezondheid omarmen

Reading time:  5 Minutes

We zijn hyperverbonden maar toch geïsoleerd en dit heeft een ernstige impact op onze productiviteit, zegt netwerkgoeroe Julia Hobsbawm

 

We leven in een tijdperk van overbelasting. Hoewel de druk om competitief en verbonden te blijven groter is dan ooit, neemt de wereldwijde productiviteit af en zijn economen verward door de snelheid van deze afname(1).

Maar dit zou geen verrassing mogen zijn. Onderzoek toont aan dat overbelasting de productiviteit eerder afremt dan verhoogt(2). Er is duidelijk een verband tussen trage groei, productiviteit en de bereidheid van bedrijfsleiders om naar welzijn en andere ‘antwoorden’ te kijken. De gegevens over de impact op de productiviteit als gevolg van gelukkige, gemotiveerde arbeidskrachten zijn overtuigend.

Het antwoord op de afnemende productiviteit is dat we ‘sociale gezondheid’ moeten omarmen: weten met wie, met wat en wanneer we ons moeten verbinden. Een goede fysieke en mentale gezondheid is afhankelijk van voeding, beweging en slaap. Voor een goede sociale gezondheid ligt het anders: daar zijn het kennis, netwerken en tijd die voor individuen en organisaties een centrale rol spelen om goed te kunnen functioneren.

De hommel is in veel opzichten een rolmodel voor sociale gezondheid. Bijen organiseren zich sociaal en industrieel gezien op een van de meest efficiënte manieren die we op aarde kunnen vinden. En zij krijgen zaken voor elkaar. De les is duidelijk: stimuleer de sociale gezondheid en u verhoogt de productiviteit.

Dus hoe kunnen we dit bereiken?

1. De agenda als lichaam

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk de agenda en planner zijn in ons persoonlijke en professionele leven. Als u meteen iets doet, kunt u dit doen: kijk naar de patronen in uw agenda, kijk wat ze voor u betekenen en zoek naar patronen die beter werken. Een uur aan het begin of het einde van de dag om uw inbox te beheren, bijvoorbeeld, of een periode van twee of zelfs drie dagen om gewoon te denken (jazeker!): het zijn allemaal manieren om uzelf te ontdoen van uw overvolle agenda, die anders toch alleen zorgt voor overbelasting, een opgeblazen gevoel en blokkering.

2. Loskoppeling voelen

Mentaal gezien is het mogelijk dat u even moet loslaten om geen burn-out te krijgen. Organisaties die altijd verbonden blijven en waar dag en nacht gewerkt moet worden, zoals ziekenhuizen en overheidsafdelingen, worden regelmatig geconfronteerd met catastrofale loskoppeling. Mensen zijn geen computers; we moeten regelmatig rust nemen. Om te overleven en te bloeien is het essentieel om een zesde van de week met onszelf, ons gezin, onze gemeenschap in contact te komen, zonder de steun, het voordeel of de begeleiding van technologie.

3. Diversiteit van ideeën

Omring uzelf met mensen die anders denken dan u, die andere dingen weten, een andere leeftijd of een andere achtergrond hebben. Dit wil niet zeggen dat u conflicten moet uitlokken in uw leven. Argumentatie en strijdlust kunnen leiden tot het tegenovergestelde van consensus. Maar wees u bewust van te veel gelijkgezindheid, te veel groepsdenken en een te grote groepsgeest.

Lees de lichaamstaal in een kamer om aan te voelen of collega’s zich ergens tegen verzetten of andere ideeën hebben en nodig ze uit om zich uit te spreken. Lees meer, zodat u zowel de minder bekende ideeën als de mainstream ideeën opmerkt. Leer zelf om op een meer diverse manier te denken. Als u alleen mensen met bepaalde kwalificaties aanneemt, denk dan nog eens goed na. Creëer jazzensembles, geen formele orkesten.

Julia Hobsbawm

Julia Hobsbawm is de auteur van Fully Connected: Surviving and Thriving in an Age of Overload

 

4. Ontwerp uw eigen honingraat

Waar en hoe u werkt, is van essentieel belang. Vergeet niet hoe belangrijk het is om productief te zijn, om u belangrijk te voelen, om u verbonden te voelen met wat u doet. Als u ergens werkt waar u een hekel aan hebt, vanwege het werk, de locatie of het woon-werkverkeer, dan moet u beseffen dat dit uw prestaties net zozeer zal beïnvloeden als op een verkeerd dieet staan of een slechte motivatie hebben in de sportschool.

Kijk naar het patroon, de vorm en de plaats van waar en hoe u werkt. Als u in een echt lelijk gebouw werkt of het woon-werkverkeer verschrikkelijk is, let dan op hoe dit u beïnvloedt en bedenk tactieken om de situatie te verbeteren. U zou enkele geweldige podcasts kunnen downloaden om naar te luisteren of The 4-Hour Work Week van Tim Ferriss kunnen lezen en ervoor zorgen dat u productief en flexibel werkt – tot grote tevredenheid van uw collega’s en leidinggevenden – maar dan ergens anders.

5. Sociale zes

In de politiek is een kabinet de architectuur van mensen en spelers waarmee u uzelf omringt: de mensen bij wie u terecht kunt voor advies, kritische vriendschap, intelligentie en begeleiding. De netwerkacademicus Zella King noemt dit de ‘persoonlijke vergaderzaal’. Ik zou dit uw ‘sociale zes’ noemen, dat wil zeggen zes groepen mensen die u kent en met wie u op de een of andere manier te maken hebt. Dit omvat vrienden, familie, collega’s, vrienden op het werk, mensen met wie u het contact hebt verloren en een lijstje met mensen die u beter wilt leren kennen.

Werk aan het opbouwen, ontwikkelen en onderhouden van uw sociale zes. Bel iemand die u al een tijdje niet hebt gesproken. Regel een afspraak om bij te praten. Blijf in beweging en bouw uw relaties op in plaats van ze dood te laten bloeden op sociale media, los van menselijke oog-handcoördinatie.

6. Het kennisdashboard

We tellen calorieën en letten erop dat we onze vijf porties groenten en fruit per dag eten, dus waarom stellen we geen vergelijkbare doelen voor onze kennisopname? Een kennisdashboard is het antwoord. In plaats van al het nieuws te zien als een muur die op elk overweldigend moment op u neerstort, kunt u de informatie verdelen in zes hoofdtypen zodat u een gelijkmatige verspreiding van informatie in u kunt opnemen.

Uw dashboard moet elementen uit alle volgende gebieden bevatten: nieuws en visies (een algemeen bewustzijn van wat er gebeurt in de wereld), uw specialistisch onderwerp (een grondiger begrip van uw eigen vakgebied), de tijdsgeest (waar mensen het over hebben); tv, radio en podcasts (waarmee u informatie op een andere manier kunt ontvangen), lang en kort leesvoer, van The New Yorker tot BuzzFeed (verschillende tempo’s die verschillende delen van de gemoedstoestand in beslag nemen) en live-evenementen, informatie face-to-face (iets live zien en delen).

Uw kennisdashboard doet een poging om ‘bekende onbekenden’, zoals de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Donald Rumsfeld ze noemde, te organiseren. Met die mix van informatie maakt uw kennisdashboard navigeren door dit tijdperk van overbelasting toch een beetje meer doenbaar. Een beetje meer verbonden ook. Of misschien – met wat geluk – volledig verbonden.


 

Julia Hobsbawm is eregastprofessor van Workplace Social Health aan de Cass Business School, City, Universiteit van Londen, en auteur van Fully Connected: Surviving and Thriving in een Age of Overload, die op de shortlist stond voor het CMI Business Book of the Year. Ze is ook een editor-at-large voor Thrive Global, het mediabedrijf dat is opgericht door Arianna Huffington. Bezoek juliahobsbawm.com

Bronnen:

(1) https://www.economist.com/buttonwoods-notebook/2017/01/11/the-curious-case-of-missing-global-productivity-growth

(2) https://www.mckinsey.com/business-functions/organization/our-insights/recovering-from-information-overload