Productiviteit

Sluit uw internationale zakelijke deals af met deze wereldwijde etiquettetips

Reading time:  4 Minutes

Het niet respecteren van de persoonlijke ruimte van uw klanten, hun hand schudden wanneer u dat niet zou moeten doen of cultureel ongepaste kleding dragen kunnen allemaal het einde betekenen van uw internationale zakelijke deal. 

Onze wereldwijde etiquettegids vertelt u hoe u een geweldige indruk kunt maken en de klassieke faux pas kunt vermijden, of u nu in Montevideo of Montréal bent.

Woorden en daden

Hoewel bepaalde verkeerde vertalingen best amusant kunnen zijn – neem KFC’s poging in de jaren tachtig om "om je vingers van af te likken" te vertalen in het Chinees als "bijt je vingers af" – kunnen andere culturele fouten u veel geld kosten

De betrekkingen tussen Japan en de VS namen een duik in de jaren negentig toen president Bush samen met Amerikaanse bedrijfsleiders in Tokio voor het eerst een handelsovereenkomst probeerden te sluiten. De Japanse afgevaardigden vonden de directe eisen van het Amerikaanse team zeer onbeleefd. De Amerikanen voelden zich alsof ze als bedelaars werden behandeld toen de Japanners zeiden dat ze de Amerikanen een wederdienst verleenden door Amerikaanse goederen te kopen. Niemand won.

Om een soortgelijke patstelling te voorkomen, zorgt u ervoor dat u uw klanten een paar keer ontmoet om problemen te bespreken alvorens u over belangrijke kwesties vergadert. Over het algemeen, voorkomt u best persoonlijke vragen of discussies over gevoelige onderwerpen zoals religie of politiek.

Do’s en don’t’s

India: Begin niet meteen met zakelijke discussies – vraag in plaats daarvan eerst naar de familie en hobby’s van uw tegenpartij.

Uruguay: Begin uw bijeenkomst door vragen te stellen over Uruguay – de lokale bevolking is trots op hun natie.

Italië: Begin niet snel te onderhandelen met Italianen – ze zien dit als een teken van zwakte.

Brazilië: Brazilianen zijn expressief in hun gesprekken – voel u niet aangevallen als u onderbroken wordt.

Geschikte kledij

Een van de belangrijkste redenen dat onderhandelingen afspringen, vooral tussen de westerse en oostelijke landen, is dat ieder van ons zakendoen door zijn eigen culturele lens bekijkt. Om te voorkomen dat u respectloos overkomt, past u voor de reis uw eigen standpunt aan.

Kies gepaste kledij, met de cultuur van uw reisbestemming in het achterhoofd, vooral wanneer u naar het Midden-Oosten reist.

Michael Barron, expert Midden-Oosterse politiek en bedrijfsleven zegt: "Doe uw huiswerk. Een goede gids om zaken te doen in het Midden-Oosten is het boek Kamelen, Sheikhs en Miljardairs van Cynthia Dearin. En wees respectvol. Vrouwen moeten bedrijfskleding dragen die de schouders en knieën bedekt. Mannen moeten een hemd en een das dragen."

Do’s en don’t’s

Italië: Een onberispelijk voorkomen is belangrijk in Italië, zorg er dus voor dat uw kleding stijlvol en elegant is.

Thailand: Mannen moeten een broek en een wit hemd dragen; lichte pakken en jassen geven u ook wat extra status. Vrouwen moeten kiezen voor conservatieve jurken.

Rusland: Vermijd het dragen van heldere of lichte kleding – Russen zien dit als een teken van onbetrouwbaarheid.

Saoedi-Arabië: Alle vrouwen moeten een abaya dragen, maar buitenlandse vrouwen hoeven geen hoofddoek te dragen of hun gezicht te bedekken.

Lichaamstaal

Wanneer uitvoerend directeur Jamie Rothwell zijn product, Hotbox, naar Azië begon te exporteren, riep hij de hulp in van een Brits exportprogramma. Als verkoper die vertrouwd was met de lichaamstaal in het Westen, had Rothwell de ervaring van een vertaler nodig om de verschillende Oosterse gebaren te interpreteren die hem onbegrijpelijk leken.

"Lichaamstaal is moeilijker te lezen in Azië," legt hij uit. "Ik ben in vergaderingen geweest waar de klant allerlei bewegingen begon te maken en waarbij ik dacht "het is mis gegaan". En eens de tolk zich omdraaide zei hij: "hij vindt je product leuk!"

Onschuldig lijkende westerse gebaren zijn een andere vorm van lichaamstaal die u best voorkomt. In Saoedi-Arabië, Sardinië, Griekenland en Italië wordt de favoriete duim omhoog van de Amerikaanse president Donald Trump als onbeleefd beschouwd, terwijl het OK-teken in Duitsland, Turkije, Brazilië en Rusland als beledigend ervaren wordt.

Do’s en don’t’s

Canada: Als u in Québec bent, praat dan niet met uw handen in uw zakken.

Japan: Langdurig oogcontact wordt beschouwd als onbeschoft. Zorg ervoor dat u tijdens uw discussies knikt om te laten zien dat u naar de spreker luistert.

Singapore: Steek altijd uw hand op om iemands aandacht te trekken en wijs nooit met uw wijsvinger.

Mexico: Het is normaal dat Mexicanen dicht bij elkaar staan wanneer ze spreken, en een handdruk of omhelzing duurt ook langer dan bij de meeste andere nationaliteiten.

Persoonlijke ruimte 

Culturele etiquette inzake persoonlijke ruimte is een ander mijnenveld. In Japan zijn de mensen comfortabel wanneer ze ongeveer de afstand van een buiging tussen elkaar laten. In het Westen is dit de lengte van een handdruk.

Als u een deal binnenhaalt, wacht u tot de tegenpartij reageert. Steek uw hand niet uit – vooral niet als u een vrouw bent in een islamitische staat – wacht tot iemand zijn hand aanbiedt. Een man moet ook zijn hand niet wegtrekken wanneer een Arabische zakenman niet loslaat – het is onderdeel van de cultuur om handen vast te houden.

Slechte communicatie kan vermeden worden door een grondige voorbereiding: blijf op de hoogte met behulp van landgidsen die worden aangeboden via websites zoals DIT en Commisceo Global.

Do’s en don’t’s

China: Schud geen handen tijdens vergaderingen – knik of buig in plaats daarvan.

India: Laat een armlengte tussen uzelf en de persoon die u ontmoet.

Finland: De Finnen waarderen hun privacy, houd dus een fysieke afstand wanneer u spreekt.

Duitsland: Schud handen met alle aanwezigen wanneer u aankomt en vertrekt.

Tijd en geduld 

Alan Peaford, hoofdredacteur van Arabian Aerospace, vertelt ondernemers dat ze geduld moeten hebben wanneer ze onderhandelingen voeren in het Midden-Oosten.

"Het kost tijd, maar als ze je vertrouwen en je levert zoals afgesproken, is het fantastisch," zegt hij. "Het bedrijfsleven is gebouwd op relaties en het is belangrijk dat ze je leren kennen. Het Midden-Oosten is geweldig gezellig, maar je spreekt nooit over zaken op sociale evenementen."

Net als in het Midden-Oosten, kan het in sommige Afrikaanse landen enkele dagen duren voordat u over zaken kunt beginnen spreken aangezien men elkaar eerst leert kennen – maar daarna kan het heel snel gaan. Houd uw terugvluchtopties flexibel en vind een comfortabele plek om te werken die betrouwbare zakelijke Wi-Fi biedt.

Do’s en don’t’s

Singapore: Het kan jaren duren om zakelijke relaties in Singapore te ontwikkelen, persoonlijke contacten zijn dus zeer nuttig. Zodra de onderhandelingen beginnen mag u zich aan snelle beslissingen verwachten. 

Hong Kong: Onderhandelingen in Hong Kong zijn meestal ook traag. Wanneer een afspraak is overeengekomen, wees dan niet verbaasd als deze slechts met een handdruk wordt bezegeld.

India: Het is normaal om elkaar meerdere keren te ontmoeten voordat er een akkoord bereikt wordt – verwacht problemen onderweg.