Slangen- en laddersspel

Productiviteit

Het is bewezen: flexibel werken kan promotie opleveren

Reading time:  5 Minutes

We weten al dat flexibel werken gelukkig maakt en dat tevreden werknemers productiever zijn, maar gaat het nog verder dan dat? Matthew Jenkin verdiept zich in de wetenschap en psychologie achter het afstappen van de negen-tot-vijf-mentaliteit en ontdekt dat het onze carrièrekansen kan vergroten

 

Met zijn donkere, ijskoude winters en relatief weinig zonlicht, ligt Finland nu niet direct voor de hand als gelukkigste land ter wereld. Toch prijkte het land, dat bekend staat om zijn emotieloze avant-gardistische films, dit jaar bovenaan de lijst van gelukkigste landen van de VN.

Het Scandinavische land werd in de ranglijst van het World Happiness Report 2018(1) gevolgd door buurlanden Noorwegen, Denemarken en IJsland. In hun zo geliefde sauna’s kunnen ze na een dag hard werken stoom afblazen. Maar misschien is hun hoge score eerder te danken aan de flexibele werktijden en het ruime ouderschapsverlof in deze landen.

Maar als we de kans krijgen om te werken waar, wanneer en hoe we willen, worden we daar dan zowel op het werk als thuis gelukkiger van?

Het antwoord is een volmondig ja. Er komen steeds meer bewijzen dat flexibel werken niet alleen zorgt voor een betere balans tussen werk en privé, maar ook positief kan uitwerken op financiën en carrièrekansen.

Volgens een nieuw onderzoek(2) door de Flex+Strategy Group, die bedrijven helpt een flexibele werkcultuur te creëren, vindt 60 procent van de Amerikaanse werknemers met flexibele werkmogelijkheden, zichzelf "productiever en meer betrokken". En van de werknemers die flexibel werken, heeft 45 procent het idee door die flexibiliteit beter te kunnen "communiceren, creëren en innoveren met collega’s".

Flexibel werken maakt werknemers ook rijker. Een rapport van het Centre for Economics and Business Research(3) meldt dat flexibel werken jaarlijks 533 miljoen uur reistijd kan besparen. Voor Britse werknemers betekent dit een jaarlijkse besparing van £3,8 miljard, en zelfs £7,1 miljard als rekening wordt gehouden met de reistijdwaardering.

Een persoon op een kleurige trap

Flexibel werken kan uw carrière een flinke boost geven

 

Flexibel werken betekent niet per se salaris inleveren. Het rapport van deeltijdwerkpromotor Timewise van vorig jaar liet zien dat groeiende acceptatie van deeltijdwerk door werkgevers, ertoe heeft geleid dat er tussen 2016 en 2017 vijf procent meer parttimebanen zijn bijgekomen met een salaris boven de £40.000 per jaar(4). Werkgevers staan bovendien steeds meer open voor deeltijdinvulling van hogere functies. Twee van de vijf door de organisatie ondervraagde managers overwegen parttime kandidaten aan te nemen voor een hogere functie.

Een rapport van het IBM Smarter Workforce Institute(5) levert verder bewijs dat flexibele werkafspraken loopbaanprogressie niet in de weg staan, maar deze zelfs een boost kunnen geven. Het onderzoek werd gehouden onder 3.000 vrouwen en mannen in hogere en leidinggevende functies in het VK en de VS. Het liet zien dat bij respondenten die flexibel werkten, de kans dat zij over de afgelopen vijf jaar twee of meer promoties meldden, significant hoger lag dan bij de respondenten die niet flexibel werkten (33 procent tegenover 24 procent).

Voordelen voor ouders

Deze positieve ontwikkelingen op het gebied van flexwerken hebben vooral voordelen voor ouders. Als moeders en vaders de kans krijgen af te wijken van het standaard negen-tot-vijf-stramien – door parttime of op afstand te werken – wordt het gemakkelijker om na een lange periode van afwezigheid weer aan het werk te gaan en op te klimmen in hun carrière.

Onderzoek van non-profitorganisatie Working Families(6) heeft aangetoond dat bij ouders met een werkgever die de werk/privé-balans ondersteunt met flexibel werken en andere initiatieven, de kans 65 procent groter was dat ze bij het bedrijf bleven. Bovendien gaf 62 procent aan gemotiveerder en productiever te zijn, en zei 56 procent bereid te zijn een stapje extra te zetten. Gezamenlijk onderzoek van Bain & Company en Chief Executive Women(7) toonde eveneens aan dat vrouwen – vaak degenen belast met de zorg voor de kinderen – profiteren van flexibele werkafspraken, en daardoor meer kans hebben op succes in hun werk en het krijgen van promoties.

Maar we zijn er nog niet: als we ouders willen helpen het maximale uit hun loopbaan te halen, dan moeten er nog meer flexwerkmogelijkheden bij komen. Volgens Mubeen Bhutta, hoofd beleid en campagnes bij Working Families, wordt flexwerken nog steeds gezien als een gunst of extraatje en ze wil dat werkgevers hun vacatures direct vanaf het begin als flexibel aanbieden.

Ze legt uit: “Dat ze al in het wervingsproces nadenken over de baan en wat ze van iemand nodig hebben, dat ze bedenken welke flexibiliteit ze kunnen bieden, en niet pas achteraf dingen aanpassen en het werk van vijf dagen in vier dagen proppen. Door dat soort dingen raken mensen overbelast."

Haar standpunt wordt gedeeld door de Britse Commissie inzake gelijkheid en mensenrechten (EHRC), die aangeeft dat een dergelijke verandering de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen(8) zou kunnen verkleinen. De organisatie vindt dat Groot-Brittannië het voorbeeld van de Scandinavische landen moet volgen, die werkende vaders ruimer betaald vaderschapsverlof bieden(9). Dit zou meer mannen kunnen stimuleren om flexibele werkregelingen te vragen, wat vervolgens de druk op vrouwen zou verlichten om langer verlof te nemen of hun baan helemaal op te zeggen.

Een studie van het departement Sociologie van de Universiteit van Oxford(10) onderschrijft het rapport van de EHRC, en toonde aan dat zodra mannen flexibele uren begonnen te werken, het uurloon van hun echtgenotes aanzienlijk omhoog ging, vooral als zij moeder waren (14,2 procent na vier jaar). Ook het uurloon van de mannen zelf ging in de navolgende vier jaar omhoog, met 7,4 procent.

Het streven naar geluk

Tevreden werknemers blijken 12 procent productiever dan ontevreden werknemers(11). En arbeidstherapeut Roxane Gervais is ervan overtuigd dat flexibel werken een positieve invloed heeft op het welbevinden op het werk.

“Flexibele werktijden zorgen dat er tijd overblijft om te ontspannen en wat meer van het leven te genieten,” zo zegt ze. “Je kunt even afstand nemen, nadenken over een andere aanpak waarmee je een probleem op het werk waar je al langer mee worstelt, op een andere, effectievere manier kunt oplossen. Die afstand helpt je weer fris tegen de dingen aan te kijken."

De mythe dat flexibel werken productiviteit, én je carrière, in de weg staat, wordt langzamerhand ontkracht.

Professor Phyllis Moen, socioloog aan de University of Minnesota, werkte mee aan een onderzoek dat is gepubliceerd in de American Sociological Review(12). Ook dit onderzoek liet weer zien dat flexibel werken enorme voordelen biedt voor zowel werknemers als bedrijven.

Er werd gekeken naar de effecten van een pilotprogramma voor flexibel werken bij een bedrijf uit de Fortune 500. De resultaten waren duidelijk: deelnemers aan het programma gaven aan tevredener te zijn en minder last te hebben van burnout- en stressklachten dan collega’s binnen hetzelfde bedrijf die niet aan het programma deelnamen.

“Ons onderzoek laat zien dat werknemers die mogen meebeslissen over hun werkuren en werklocatie niet alleen tevredener zijn over hun werk, maar ook over hun balans werk/gezin,” legt Moen uit. “Verder zijn deze werknemers ook nog eens efficiënter en productiever in hun werk.”

Ze gaat verder: “Werknemers worden tegenwoordig overladen met adviezen over hoe ze werk en gezin kunnen combineren. We moeten beginnen met yoga, mediteren, of onze e-mail maximaal twee keer per dag checken. Maar met alleen die individuele oplossingen komen we er niet. Ons onderzoek maakt duidelijk dat organisaties zelf ook maatregelen moeten nemen, zoals programma’s die werknemers meer flexibiliteit en controle bieden, en zorgen voor betere ondersteuning van supervisors."

 


Matthew Jenkin is een Britse freelance journalist en voormalig redacteur van Guardian Careers, de online community voor werkzoekenden en carrièreswitchers van krant The Guardian

Bronnen:

(1) http://worldhappiness.report/ed/2018/

(2) https://flexstrategygroup.com/

(3) https://cebr.com/reports/impacts-of-a-flexible-working-culture/

(4) https://timewise.co.uk/article/press-release-the-rise-of-generation-job-share/

(5) https://www.theguardian.com/women-in-leadership/2014/apr/24/flexible-working-career-progression-work-life-balance

(6) https://www.familyfriendlyworkingscotland.org.uk/resources/FINAL-Results-paper.pdf

(7) http://www.merryck.com/wp-content/uploads/2016/02/BAIN_REPORT_The_power_of_flexibility_Boosting_gender_parity.pdf

(8) https://www.equalityhumanrights.com/en/our-work/news/shake-working-culture-and-practices-recommended-reduce-pay-gaps

(9) https://www.theguardian.com/society/2017/mar/28/improve-shared-parental-leave-to-cut-gender-pay-gap-urge-mps

(10) http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0950017017708161?journalCode=wesa

(11) http://www.smf.co.uk/wp-content/uploads/2015/10/Social-Market-Foundation-Publication-Briefing-CAGE-4-Are-happy-workers-more-productive-281015.pdf

(12) http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0003122415622391